Vereniging Russisch sprekenden - Brabant

Помощь детям Белоруссии!

     
Allemaal samen kunnen we de Wit-Russische kinderen de tijd van hun leven bieden!

De werkgroep RoosendaalHelpt! is een onderdeel van de stichting Pax Kinderhulp. De start werd in het voorjaar van 2001 gemaakt en in 2002 werden de eerste 24 kinderen in Roosendaal verwelkomd. Sindsdien is elke twee jaar een groep van 24 kinderen te gast geweest in Roosendaal, deze "acties" duren altijd 6 weken. Het doel van de werkgroep is het helpen van kinderen uit Mogilev, Wit-Rusland door de inzet van vrijwilligers in Roosendaal. Deze vrijwilligers zijn bijvoorbeeld de leden van de werkgroep, maar ook de gastgezinnen en andere vrijwilligers die voor of tijdens het verblijf hun bijdrage leveren. Samen zorgen we ervoor dat elke twee jaar in september een groep van 24 kinderen een fantastische tijd beleeft en aangesterkt teruggaat naar huis.

Behalve lichamelijk aangesterkt zijn deze kinderen ook mentaal sterker geworden. Ze hebben meer weerstand, gaan sterker de Wit-Russische winter in, hebben meer zelfvertrouwen, hebben veel gezien en geleerd en hebben een ervaring opgedaan die hen de rest van hun leven zal bijblijven.

Door het gemeentebestuur van Mogilev worden iedere keer andere kinderen geselecteerd om zes weken in Nederland te verblijven. Hierbij wordt gelet op de thuissituatie van de kinderen (éénoudergezinnen, lage inkomens, grote gezinnen) en de gezondheid van de kinderen. Zo wordt een groep samengesteld van (meestal) 12 jongens en 12 meisjes die twee aan twee (2 jongens of 2 meisjes) bij een gastgezin zullen verblijven.

Naast gastgezinnen voor de kinderen, is het ook nodig voor een passend schoollokaal te zorgen. In 2012 zijn we te gast bij basisschool De Klimroos in Kortendijk. De kinderen gaan hier naar school en krijgen dan les van een meegereisde lerares, met ondersteuning van een tolk.

Het is voor elke actie weer een uitdaging om voor alle kinderen genoeg gastgezinnen te vinden. Er zijn gastouders die al vanaf het begin elke keer meedoen, maar er zijn ook elke keer weer nieuwe gastgezinnen nodig. Naast de gastouders zijn uiteraard ook de financiële middelen essentieel om het verblijf mogelijk te maken. Tenslotte wordt tijdens het verblijf een heel scala aan activiteiten aangeboden. Behalve de werkgroep en de gastouders helpen hierbij ook vaak anderen mee. Zonder deze extra "toegestoken handen" zou het hele programma niet mogelijk zijn.

Bent u geïnteresseerd in de acties en wilt u op een of andere manier een bijdrage leveren aan het verblijf van deze kinderen? Of heeft u vragen, opmerkingen, tips of suggesties? Neemt u dan contact met ons op: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zie voor meer info vooral ook de website: www.roosendaalhelpt.com